Nutriționiștii recomandă folosirea unturii în mâncare!

Loading...
Loading...

Desi toata lumea ar fi tentata sa creada ca acest produs este bogat in grasimi si nu face bine organismului, untura de porc s-a dovedit a fi o mana cereasca la casa omului.

Motive pentru care e bine sa consumi untura:

– Dupa uleiul de masline, untura ocupa locul al doilea la capitolul grasmi monosaturate, considerate a fi cele mai sanatoate tipuri de grasimi saturate

– Principala grasime din untura, acidul oleic, asigura un nivel scazut de depresie

– Este bogata in vitamina D

– Regleaza productia de hormoni in organismul nostru si aduce echilibru la nivel tiroidian

– Grasimile gasite in untura pot preveni aparitia cancerului, in special cancerul la san

– Mancarea gatita cu untura are un gust delicios si te fereste de problemele cu colesterolul

CITESTE SI Cum se pregătește și cum se păstrează untura

Topește și păstrează untura pe care o aduni de la carnea grasă de porc. O poți folosi în cantități mici la diverse mâncăruri, să le dea un gust mai bun, și la prăjiturile tradiționale cu aluaturi fragede.

Pentru a pregăti untura, poți folosi atât slănina de sub șorici, cât și osânza de pe abdomen sau de pe bucățile mai grase de carne.

Taie cu grijă straturile albe de grăsime, astfel încât să înlături carnea sau șoriciul.

Spală bine bucățile slănină, taie-le cubulețe potrivite și lasă-le să stea două ore în apă rece.
Se toacă apoi la cuțit sau la mașină și se pun la topit într-o cratiță emailată sau într-un tuci de fontă.

Pune cratița la foc potrivit și lasă slănina să se topească treptat, amestecând din când în când.

După ce a fiert toată grăsimea, se ia cu lingura și se strecoară printr-o sită de metal în alt vas.

Dacă mai rămân bucăți mici de șorici sau de carne, se strecoară din nou cât este caldă și lichidă, folosind și tifon în strecurătoare, pentru a îndepărta toate resturile.
Untura lichidă trebuie pusă în borcan când este curată și fără reziduuri, altfel va râncezi în câteva zile.

Cum se păstrează cel mai bine untura

Untura curată și albă ca zăpada se păstrează în vase de lut sau de metal smălțuite sau în borcane legate la gură cu hârtie cerată.

Capacele improvizate din hârtie trebuie înțepate din loc în loc cu un cuțit bine ascuțit, să intre puțin aer în borcanul cu untură.

Recipientele cu untură trebuie păstrate la rece, într-un spațiu bine aerisit și uscat, cum ar fi un beci sau o cămară. În frigider, unde umititatea este ridicată, untura nu va rezista prea mult timp.

Loading...